Комеморативним скупом и полагањем венаца на спомен обележје погинулим војницима у Великом рату на Железничком гробљу, а потом и на спомен таблу бригадиру Драгутину Ристићу, у холу Градске куће, у Кикинди је обележена 103. годишњица ослобођења овог града у Првом светском рату.

Ово је једна од најзначајнијих датума у историји града, јер је ослобођење у Првом рату значило и присаједињење Краљевини Србији.

Српска војска ушла је у Кикинду два дана раније, 18. новембра, као претходница, а бригадир Драгутин Ристић био је на челу Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ који је у историји познат као Гвоздени пук.

Споменик на Железничком гробљу у славу српских ослободилаца у Првом светском рату, подигнут је 1935. године, а, спомен плоча Драгутину Ристићу, у холу Градске куће, постављена је пре три године. Са балкона ове зграде Ристић је објавио је да је у Велику Кикинду стигла слобода.

Данашењм догађају присуствовали су представници локалне самоуправе, Севернобанатског управног округа, Војске Србије и борачких и других удружења. У Културом центру организовано је предавање „Велика Кикинда у Великом рату“.

Р. Ш.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име