Иако није званично канонизован, патријарх Павле је за народ био и остао светитељ. У олтару цркве Светог Марка у Београду осликан је у мозаику портрет Светог патријарха Павла, који је извела наша академска сликарка и мозаичарка Јелица Дурковић.

„Имала сам изузетну част и привилегију да изведем у мозаику портрет патријарха Павла. Обзиром да је патријарха Павле био наш савременик то је донело посебну тежину задатку који је био испред мене. Његов однос према људима и благост коју је носио са собом довео је до тога да га народ јако цени и воли и још за живота доживљава као светитеља. Велики изазов, а пре свега одговорност се налазила у покушају да се, свима нама знан, карактер патријарха Павла представи кроз најзахтевнију сликарску технику. Надам се да сам бар делимично успела у томе да пренесем његов карактер и добру нарав“, наводи сликарка Јелица Дурковић која је извела овај изузетан мозаик.

Мозаик
Мозаик

У олтару цркве Светог Марка испод Богородице Ширшаја Небес и Причешћа апостола, урађен је мозаик на коме се налази десет литургичара. Поред Светог Василија Великог, Светог Јована Златоустог и других великих литургичара приказан је и патријарх Павле.

“Црква Светог Марка рађена је у српско-византијском стилу и због тога су ови мозаици рађени по узору на старе византијске мајсторе да би се у потпуности постигло ликовно и архитектонско јединство. У суштини, мозаик је јако захтеван као техника и то је колективан посао где се ми сви окупимо око једне идеје а затим касније разрађујемо и договарамо се како ћемо, у складу са захтевима, извести комплетан мозаик који се ради у више сегменага”, објаснила је сликарка и мозаичарка Јелица Дурковић за телевизију Храм.

Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име