Режисер филма о Јасеновцу открива непознате детаље: „Имамо први филм о Јасеновцу. Kриви смо и чак смо подлегли последњих неколико деценија некој врсти аутошовинизма“, истакао је редитељ

Нови филм Предрага Гаге Антонијевића, „Дара из Јасеновца“, у свим категоријама је ушао у трку за награде Златни глобус и Оскар, а у фебруару почиње његово приказивање у америчким биоскопима. Редитељ је открио зашто смо толико чекали да неко уради филмску причу о највећем страдању нашег народа.

  • Ми Срби смо увек тражили изговор у комунизму и Титу. Ова влада је и хтела и смела да уради овај пројекат, због тога им скидам капу. Ми смо у сваком случају дошли до тога да имамо први филм о Јасеновцу. Kриви смо и чак смо подлегли последњих неколико деценија некој врсти аутошовинизма – изјавио је Антонијевић и додао:
  • Од нас се стално тражило да пустимо сузу над туђим жртвама и то треба да радимо. Треба да поштујемо туђе жртве и трагедију. То морамо радити, то је баш обавеза као народа, поготово тамо где смо ми били криви за те догађаје. Али је исто тако испало да над нашим жртвама нема ко сузу да пусти. Увек је било отпора што се тиче ове приче, и то чак од самих Срба. Још када сам почињао да радим причу, доживео сам отпор из Београда.
Прочитајте и:

Сигурно нисте знали: Представљамо вам три тајне српске историје које још увек нису одгонетнуте!

Редитељ је објаснио о каквој врсти отпора се ради:

  • Филма о овоме није било бар једно 75 година. Ово је можда први играни филм на ту тему, какав год да је. И пре него што је почео, настала су нека сумњичења. Био сам спреман на реакције из региона на тај филм, али се нисам надао да ће их у тој мери бити у Београду – рекао је он за Kурир.
Антонијевић је разоткрио мистерију зашто у филму није ангажовао хрватске глумце.
  • Питао сам једног великог, он је рекао да ће га убити. Атмосфера је таква да не може хладне главе да се гледа на целу причу. Овај филм није против Хрвата, чак директно раздваја хрватство од усташа. Био ми је хладан туш када сам свог великог пријатеља питао да игра и кад ми је он рекао да не сме – искрен је био редитељ који већ три деценије живи у Холивуду.

Филм још није у дистрибуцији ни у Србији ни у региону, тек у фебруару ће почети да се приказује у САД, али још није сигурно да ли и у Хрватској.

  • Има већ много негативних реакција. Добили смо чак и неке директне претње. Има људи који ће покушати све да ово да спрече и омаловаже, јер је за неке јасеновачки логор смрти био ваздушна бања. Мене више боли што филм смета у Београду него што смета било где другде – неочекивано је рекао Антонијевић.

На крају разговора режисер је открио и шта мисли да је рецепт за успех „Даре из Јасеновца“.

  • Од самог почетка смо решили да филм радимо из дечје перспективе зато што су у Хрватској тада постојали ексклузивно дечји логори. То је био рецепт који није постојао у остатку поробљене Европе. Што се тиче деце, предуслов је био да то буду она која никада нису ишла у неку глумачку школу, јер њих науче како да играју у реклами. Треба поменути и бањалучке глумце. То су феноменални људи, они су учинили овај филм веродостојним, чак и документарним – закључио је режисер Предраг Гага Антонијевић.

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име