Најзначајнија српска сликарка са краја 19. и почетка 20. века, рођена у Чачку 1873. године, била је не само најзначајнија српска уметница 20. века, већ и велики хуманитарни радник и ратна болничарка у првом светском рату.

Реч је о Надежди Петровић, једине жене чији се лик 2005. године нашао на једној српској новчаници.

Прочитајте и:

ТУРЦИ И ПАРТИЗАНИ ГА ПАЛИЛИ ДО ТЕМЕЉА, АЛИ СЕ ОН ПОНОВО УЗДИЗАО: Манастир Ново Хопово – чувар моштију светог Теодора Тирона

На папирној новчаници од 200 динара Народне банке Србије са предње стране су приказани сликаркин портрет и скулптура, обрици манастира Грачаница и сликарска четкица, а на полеђини те новчанице чувена фотографија болничарке Надежде Петровић из 1913. године.

Њена уметничка ангажованост није трајала дуго обзиром на то да је Надежда Петровић била велика српска хероина. Она је кренула заједно са Српском војском у Први Балкански рат и то на првим линијама фронта као ратна болничарка. Такође учествовала је и у Другом Балканском рату и Првом светском рату.

Спашавала је животе рањеницима, а када је имала времена, сликала је.

У том периоду, 1913. године настала је и чувена фотографије Надежде Петровић на којој је у црнини, са великим црвеним крстом на рукаву, са љубичицама на појасу.

Nadežda Petrović kao ratna bolničarka.

У складу са вредносним системом тог времена, женама нити је било дозвољено нити друштвено прихватљиво приступање војсци нити учешће у ратним операцијама, па су оне налазиле друге начине да ступају у борбене редове и помогну у одбрани своје отаџбине. Скраћивале су косу, облачиле мушку одећу, пријављивале се под мушким именима. Остале су запамћене по томе што су се равноправно са мушкарцима бориле на фронту.

Ту није био крај Надеждиних херојских подухвата као болничарке. Она је у Ваљеву после Сувоборске битке лечила људе заражене тифусом, јер је у то време после рата владала велика епидемија пегавог тифуса који је косио све пред собом. Болест је односила војнике, лекаре, болничаре и цивиле.

Марта 1915. године, заразна болест је захватила и саму Надежду Петровић. Након боловања седам дана, умрла је од тифуса 3. априла 1915. године.

Компанија „Гугл“ је 12. октобра 2015. године обележила 142 године од рођења Надежде Петровић посебно дизајнираним „дудлом“, у њену част.

SD

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име