Главна јунакиња филма „Дара из Јасеновца“ је тринаестогодишња Биљана Чекић (13), а њихова породица је једна од оних која је изгубила своје најмилије у логору. Њена прабака са још деветоро рођака била је у колони за Јасеновац. Она је преживела, остали нису.

Пријавница доласка у Јасеновац прабаке Биљане Чекић, Здравке Чекић, објављена је на друштвеној мрежи Твитер. Пријавница је датирана на 11.10.1942.

  • Пријавница доласка у Јасеновац прабабе Биљане Чекић, Здравке Чекић. 9 чланова породице Чекић је остало у Јасеновцу. Преживели су нам подарили девојчицу која је на својим плећима понела историју својих предака. Судбина пише епике, увек.

Тринаестогодишња глумица Биљана Чекић маестрално је одиграла улогу Даре у филму Дара из Јасеновца.

Биљана живи у селу Срефлије, десет километара од Козарске Дубице. Иде у осми разред а живи са оцем, братом, старијом сестром, баком и дедом. За улогу је изабрана између две хиљаде деце.

Биљана каже да је на снимању ратне драме сазнала све о монструозним злочинима које су усташе чиниле над невиним људима.

  • И пре почетка снимања филма слушала сам о Јасеновцу и донекле била упозната шта се тамо дешавало. О томе смо учили и у школи и знала сам да је доста деце било у логору. Међутим, нисам баш знала како су заробљеници мучени у том логору. О тим страхотама сам сазнала тек када сам почела да снимам филм – рекла је за РТС девојчица која је први пут стала пред камере у овом остварењу.
Филм Дара из Јасеновца обилује тешким сценама, па смо упитали Биљану шта јој је најтеже пало на снимању.
  • Постоји једна сцена у логору, када моја јунакиња држи у крилу свог млађег брата, грли га и говори му колико га воли. То је један веома емотиван тренутак и било ми је баш тешко да глумим – каже и додаје да би и она, попут своје хероине, све учинила за најмилије:
  • Имам брата и сестру, и верујте ми да бих све урадила за њих. И ја бих своје чувала и пазила као Дара, да се нађем у таквој ситуацији.

Отац Радован који је Биљанина највећа подршка, каже да да је поносан што је његова ћерка тумачила лик Даре из Јасеновца.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име